Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-09-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami. To proste i sycące danie, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy.
naczynie do zapiekania, piekarnik, patelnia
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez jakieś 30 minut. Następnie obieramy i kroimy w plastry.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Następnie kurczaka zdejmujemy z patelni i podsmażamy drobno pokrojonego pora. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy do miękkości warzyw i zdejmujemy z ognia.
Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu beszamelowego. W garnku rozgrzewamy masło, następnie dodajemy mąkę i smażymy przez około 1 minutę. Powoli wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką tak żeby sos wyszedł gładki. Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie układamy pokrojone ziemniaki. Warstwę ziemniaków smarujemy połową sosu. Nakładamy kurczaka z warzywami i posypujemy startym serem. Powtarzamy warstwę jeszcz raz.
Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w rozgrzanym do temperatury 160°C piekarniku (termoobieg). Zapiekamy przez 40 minut. Gotowe… Smacznego