Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak dzieciństwa:) Smaczne, puszyste i sprężyste kluski na parze. Podane jak w dzieciństwie ze słodką śmietaną. Polecam:)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2704
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2704
Składniki
Drożdże i cukier należy wymieszać z łyżką ciepłego mleka, a następnie z łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z jajkami, mlekiem i wyrośniętym rozczynem z drożdży. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż ciasto zacznie nam się odlepiać od dłoni. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Stolnicę posypujemy delikatnie mąką. Łyżką nabieramy porcje wyrośniętego ciasta, delikatnie spłaszczamy je na stolnicy, nakładamy łyżeczkę gęstej marmolady, zlepiamy i formujemy kulki. Układamy na lnianej ściereczce i zostawiamy na ok pół godziny, przykrywając drugą ściereczką, aż kluski trochę podrosną. W garnku gotujemy wodę, na wierzch garnka nakładamy specjalne płaskie sito, jeżeli takiego nie mamy wystarczy gaza lub lniana ściereczka obwiązana gumką. Układamy na niej kluski, tak aby się nie zlepiały i parujemy pod przykryciem ok 10 min. Podajemy wraz z posłodzoną śmietaną lub sosami owocowymi. Dodatki dobieramy według własnych upodobań. Smacznego:)