Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z ricotty, podobnie jak sama ricotta, jest lekki i puszysty. Ciasto samo w sobie jest niezwykle pyszne, ale jeśli podasz je z płatkami kokosa lub świeżymi owocami, dodasz mu dodatkową gwiazdkę Michelin.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32589
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 65
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 940
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 339
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32589
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 65
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 940
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 339
Składniki
Wyłóż sito gazą lub czystą ściereczką i ustaw na misce. Włóż do środka ricottę i odstaw na godzinę, aby nabrała temperatury pokojowej, a płyn spłynął.
Przygotuj ciasto. Utrzyj miękkie masło z cukrem, aż stanie się jasne i puszyste. Następnie dodaj jajko, śmietanę i ekstrakt waniliowy, zmiksuj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do masy. Zagnieć gładkie ciasto, podziel na 3 równe części, każde uformuj w kulę i zawiń folią spożywczą. Włóż wszystkie ciasta do lodówki na 30 minut.
Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj pierwszy kawałek ciasta na kształt koła i wyłóż nim dno tortownicy. Drugą porcję ciasta rozwałkuj na prostokąt i wyłóż nim boki foremki. Drugą cześć możesz pociąć w paski, aby było wygodniej wykładać boki. Wstaw tortownicę do lodówki do schłodzenia, a następnie podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 minut. Wyjmij foremkę i wystudź ciasto.
Przygotuj masę serową. Utrzyj jajka z cukrem na jasny krem. Dodaj serek śmietankowy oraz śmietanę i zmiksuj. Następnie dołóż odsączoną ricottę i ekstrakt waniliowy i wymieszaj całość na jednolitą masę. Przelej masę serową na podpieczony spód. Wierzch ciasta udekoruj paskami rozwałkowanego ciasta lub odrywaj nieregularne kawałeczki ciasta i układaj na górę sernika. Włóż ciasto do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 45 minut, aż wierzch będzie złocisty. Następnie studź przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu z tortownicy, posyp płatkami kokosa i podawaj.