Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak z pieczarkami to bardzo delikatna zapiekanka, która posmakuje całej rodzinie. Nie wymaga długiego czasu przygotowania i jest niesamowicie prosta. Wspaniale smakuje zarówno w dniu upieczenia, jak i odgrzewana następnego dnia.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 92
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 92
Składniki
Grzyby oczyść i pokrój w dość grube paski. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na tę samą patelnię dodaj pozostałe 3 łyżki oliwy. Włóż grzyby i cebulę na tłuszcz oraz podsmażaj do całkowitego odparowania wody i lekkiego zezłocenia pieczarek. Dodaj czosnek i trzymaj wszystko razem na ogniu przez 1-2 minuty. Tak przygotowaną mieszankę rozłóż na kurczaku.
Przygotuj sos. W średnim rondlu rozpuść masło. Dodaj mąkę i zrób lekko złocistą zasmażkę, często mieszając. Wlej bulion, sok z cytryny i przyprawy. Mieszaj do połączenia.
Wlej mleko oraz śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalej kurczaka z grzybami. Naczynie przykryj folią aluminiową. Zapiekankę piecz przez 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Kurczaka z pieczarkami podawaj na ciepło, udekorowanego siekaną natką pietruszki.
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w dość dużą kostkę. Dopraw solą i pieprzem oraz obtocz w mące. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Podsmaż kurczaka do uzyskania złotego koloru, a następnie przenieś go do naczynia żaroodpornego.