Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowujesz sałatkę i zapomniałeś o kupnie majonezu? Nic nie szkodzi. Potrzebujesz jedynie kilku prostych składników i odrobiny czasu, żeby zrobić go samodzielnie w domu. Będzie zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy od sklepowych odpowiedników. Jak zrobić majonez domowy? Zrobienie domowego majonezu jest bardzo proste. Wystarczy, że za pomocą ręcznego blendera tzw. żyrafy, zmiksujesz ze sobą wszystkie składniki prócz mleka. Gdy masa zacznie stawać się gęsta i gładka, cienkim strumieniem wlej mleko i całość zmiksuj jeszcze przez minutę. Gotowe! Czy majonez jest zdrowy? Majonez to przede wszystkim połączenie jajek i oleju roślinnego, dlatego jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, E, K i D. Jednak mimo prostych składników majonez jest bardzo kaloryczny. 100 g sosu to, aż 700 kcal, z tego powodu nie powinno się jeść go w nadmiarze, zwłaszcza jeśli chcesz schudnąć. Do czego podawać majonez? Majonez jest niezastąpionym składnikiem wielu dań, nie tylko znakomicie podkreśla ich smak, ale może również służyć do ich dekoracji. W Polsce największe ilości majonezu kupuje się przed Bożym Narodzeniem i Wielkanocą, wtedy wykorzystujemy go do przygotowania przekąsek, sałatek i ciast.
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 2251
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 241
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 2251
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 241
Składniki
Jajka wbijamy do miski, dodajemy olej, sok z cytryny, musztardę i sól. Składniki ubijamy blenderem na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty. Pod koniec ubijania poruszamy blenderem, góra - dół, aby majonez ubił się na gładki, jednolity krem.
Na sam koniec do miski dolewamy po łyżce mleka. Ponownie ubijamy składniki blenderem, poruszając nim góra - dół. Po 1-2 minutach majonez będzie gotowy.