Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie galantyny z kurczaka wymaga nieco wprawy i jest pracochłonne ale warte zachodu. Jeżeli wiemy jak wyluzować kurczaka z kości, to potem jest już "z górki", wystarczy na płat mięsa nałożyć ulubione nadzienie, zwinąć w roladę, związać sznurkiem i upiec lub sparzyć w kąpieli wodnej. U mnie galantyna w wersji najprostszej, bo tylko z dodatkiem zielonej pietruszki.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Kurczaka wyluzować (ostrym nożem naciąć wzdłuż kręgosłupa, oddzielając mięso od korpusu), usunąć kości, płat mięsa ułożyć na desce skórą do dołu.
Czosnek przecisnąć przez praskę, natrzeć kurczaka, oprószyć solą i pieprzem, równomiernie rozprowadzić posiekaną natkę. Mięso zwinąć w roladę, owinąć gazą lub lnianą ściereczką, związać w kilku miejscach sznurkiem.
W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Włożyć galantynę, zmniejszyć ogień i parzyć około godzinę w temperaturze 90 stopni.
Ugotowaną roladę wyciągnąć z wody, lekko ostudzić, zdjąć gazę, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Kroić w plastry, podawać z sosem tatarskim lub chrzanowym.