Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięsna galareta to klasyk polskiej kuchni, który często pojawia się na świątecznym stole. Przygotowanie tradycyjnych „zimnych nóżek” (z wieprzowiny, bez dodatku żelatyny) jest jednak dość czasochłonne. Dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na długie przygotowania do świąt, świetną alternatywą jest galareta z kurczaka.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 533
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7777
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 533
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7777
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (8 minut od momentu zagotowania się wody) i obierz ze skorupek. Pokrój na plasterki albo ćwiartki. Pokrój też drobno paprykę, a od natki pietruszki oddziel pojedyncze listki.
Oczyść mięso z błonek i chrząstek, opłucz pod bieżącą wodą. Obierz marchewki, korzeń pietruszki i selera. Cebulę opal nad palnikiem. Umieść w garnku kurczaka, obrane warzywa, cebulę, kawałek pora, listki laurowe i ziele angielskie. Zalej zimną, lekko osoloną wodą. Zagotuj ją. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez około 40 minut – aż mięso stanie się miękkie.
Przecedź bulion przez gazę (tak, by stał się klarowny). W gorącym bulionie rozpuść żelatynę. Pokrój marchewkę na plasterki, rozdrobnij kurczaka. Pozostałe składniki z wywaru wykorzystaj do innego celu. Kurczaka wymieszaj z bulionem. Bulion dopraw do smaku solą i pieprzem.