Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielbiciele swojskich, solidnych dań z pewnością będą zadowoleni, gdy na stole pojawi się ten przepyszny gulasz piwny. Niewiele z nim roboty, a smak z powodzeniem może konkurować z daniami z najlepszych restauracji. Z resztą, przekonajcie się sami.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 73
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 97
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 73
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 97
Składniki
Teraz pokrój cebulę w piórka, a następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę lub posiekaj drobno. Boczek pokrój w kostkę. Pamiętaj, aby pozbyć się twardej skóry. Podsmaż cebulę, czosnek i boczek na tej samej patelni, na której się smażyło mięso. Dodaj do garnka. Zalej mięso bulionem lub wodą, a także piwem. Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Przykryj garnek i duś przez około godzinę.
W tym czasie przygotuj pozostałe warzywa. Marchewkę obierz, pokrój w półplasterki i dodaj do gulaszu. Paprykę posiekaj drobno w kostkę i przełóż do garnka. Po godzinie dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wsyp też natkę pietruszki suszonej. Duś przez kolejne 20 minut. Sos powinien po tym czasie zgęstnieć, jeśli jednak jest za rzadki, wymieszaj 1 łyżeczkę mąki z 1 łyżeczką wody i dodaj do garnka. Szybko zamieszaj.
Umyj mięso pod bieżącą wodą, osusz je i pokrój w kostkę. Z każdej strony dopraw solą i pieprzem. Oprósz delikatnie mąką. Na patelni rozgrzej tłuszcz, najlepiej masło albo olej rzepakowy. Przełóż mięso i smaż aż się zarumieni z jednej i z drugiej strony. Kiedy tak się stanie, przełóż mięso do większego garnka.