Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka Magdy Gessler charakteryzuje się chrupiącą i złocistą skórką oraz niezwykłym, grzybowym wnętrzem. Samo mięso jest kruche, soczyste i wilgotne, dobrze doprawione. Dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to jedno z najzdrowszych mięs, które tradycyjnie było przyrządzane w dawnych czasach na naszych terenach. Zawiera dużo białka, a jednocześnie nie aż tak dużo tłuszczu – z wyłączeniem skórki, która jest tu najlepsza. Jest też bogatym źródłem żelaza.
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 266
Polecam.
Odsłon: 744
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36283
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 420
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 266
Polecam.
Odsłon: 744
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36283
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 420
Składniki
Grzyby zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia.
Kaczkę umyj i osusz. Natrzyj ją dokładnie ze wszystkich stron solą, pieprzem i majerankiem. Zostaw w chłodnym miejscu na minimum godzinę.
Przygotuj farsz. Na maśle podsmaż grzyby do ładnego zrumienienia. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wątróbki przesmaż na oleju. Większe kawałki pokrój na mniejsze części. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodając także posiekaną natkę pietruszki.
Po przestudzeniu farszu, wypełnij nim dokładnie kaczkę. Następnie zaszyj mięso od strony kupra.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Piecz kaczkę Magdy Gessler przez godzinę. Potem zmniejsz temperaturę do 180 st. Celsjusza i piecz ją przez kolejną godzinę.
Co około 20-30 minut polewaj kaczkę wytworzonym sosem.
Kaczka świetnie pasuje do letniej i lekkiej sałatki.