Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne gołąbki, zajadane u nas od dawna
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 703
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 189
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 703
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 189
Składniki
Kapustę myjemy i wykrawamy środek, który zostawiamy, nie wyrzucamy. Brzydkich liści też nie wyrzucamy, będą potrzebne na dno garnka do gotowania gołąbków. W dużym garnku podgrzewamy osolona wodę, wkładamy do niej kapustę i parzymy liście. Gdy będą miękkie to wyciągamy. Farsz: Kaszę gryczana gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Następnie do miski przekładamy mięso, kaszę, jajko, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Dobrze mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy porcjami na liść kapusty i zwijamy wciskając boki do środka. Na dnie garnka układamy pozostały wykrojony środek kapusty i ze dwa brzydsze liście, następnie układamy nasze gołąbki, przykrywamy 2 lub 3 liśćmi kapusty i wlewamy 1 szklankę wody. Gotujmy po przykryciem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1 szklanką wody i wlewamy do gołąbków. Gotujemy około 1 godziny, Podajemy na ciepło.