Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone grzyby to przysmak będący znakomitą alternatywą dla grzybów marynowanych. W szczególności zachwycą każdego, kto nie lubi smaku octu. Do kiszenia nadają się np. borowiki, kurki, gąski, opieńki, rydze. Wyjątkowo smaczne są kiszone maślaki. Tak przetworzone grzyby zachowują wszystkie swoje wartości. Można przygotować z nich wiele grzybowych dań. Stanowią oryginalny dodatek do sałatek czy kanapek.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1036
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1036
Składniki
Wyczyść grzyby i opłucz szybko pod bieżącą wodą (tak, by nie namokły). Krótko (przez około 5 minut) obgotuj grzyby w lekko osolonej wodzie. Odsącz z wody, osusz i ostudź. Oddziel kapelusze od trzonków – kisi się je oddzielnie (przepis dotyczy samych kapeluszy).
Obierz cebule i pokrój w półplasterki.
Wyparz duży słoik. Na dnie ułóż warstwę cebuli, a następnie warstwę grzybów. Oprósz je szczyptą soli i dosłownie kilkoma kryształkami cukru. W takim sam sposób układaj w słoju kolejne warstwy, co jakiś czas dokładając po jednym listku laurowym, ziarenku ziela angielskiego i ziarenku gorczycy. Zalej tak przygotowaną kiszonkę sokiem z ogórków – to dobry sposób na zaszczepienie bakterii fermentacji mlekowej, która jest istotą procesu kiszenia. Na wierzchu ułóż warstwę cebuli i dociąż np. starannie umytym kamieniem. Szczelnie zakręć słój.
Przechowuj słój przez około 2-3 tygodnie w temperaturze 18-20 stopni. Po tym czasie grzyby będą już ukiszone. Przenieś je wówczas w chłodne miejsce (4-8°C) i stosunkowo szybko spożyj.