Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W twojej spiżarni pojawiły się już słoiki z ogórkami kiszonymi, korniszony, sałatki i innego rodzaju przetwory? W takim razie czas, aby dołączyła do nich jeszcze cukinia marynowana po francusku. Ma bardzo delikatny smak, dzięki czemu będzie doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Możesz również podać ją jako samodzielną przekąskę.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 171
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1052
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 511
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 41
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 171
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1052
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 511
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 41
Składniki
Najpierw przygotuj warzywa. Każdą cukinię obierz i pokrój w grube plastry. Możesz też przeciąć wzdłuż i jeszcze raz przygotowany kawałek na pół. Kawałki powinny być na tyle długie, aby się zmieściły w słoiku.
Przełóż cukinie do dużej miski. Zasyp je solą, a następnie odstaw na około 2-3 godziny. Po tym czasie powinny puścić sok. Odcedź je, aby były gotowe do marynowania.
W każdym wyparzonym, suchym i czystym słoiku umieść na dnie gałązkę kopru. Ułóż cukinie dosyć ciasno.
Czosnek obierz, rozgnieć, a następnie podziel na mniejsze części. Do każdego słoika włóż po 1 ząbku w kawałkach. Na wierzchu umieść kolejną gałązkę kopru.
Teraz przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z octem i cukrem. Opcjonalnie możesz dodać przyprawę curry, aby cukinia była bardziej aromatyczna. Odstaw do delikatnego wystygnięcia i wtedy dodaj musztardę.
Zalej zalewą cukinię w słoikach aż do samego wierzchu. Każde naczynie (powinno mieć temperaturę pokojową w dotyku) umieść w dużym garnku wyłożonym ściereczką bawełnianą. Wypełnij garnek wodą do połowy wysokości słoików. Zacznij podgrzewać wodę, a od momentu zagotowania zostaw tak na 20 minut.
Po pasteryzacji ułóż słoiki do góry dnem i poczekaj, aż cukinia ostygnie. Wtedy przełóż przetwory w suche, chłodne i ciemne miejsce.