Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowanie jajek tylko z pozoru może wydawać się czynnością prostą. Każdy z nas ma inny gust - niektórzy lubią jajka na twardo, inni na miękko. Oto nasz krótki poradnik, jak obchodzić się z jajkami i jak je poprawnie ugotować, by zawsze miały taką konsystencję, jakiej oczekujemy.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 143
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 143
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Składniki
Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
W zależności od pożądanej konsystencji żółtka gotujemy następującą ilość minut: 3 minuty aby uzyskać bardzo lejące żółtko i ścięte białko 4 minuty aby uzyskać lekko płynne żółtko i ścięte białko 5 minut aby uzyskać tzw. jajko ugotowane na półtwardo 7 minut aby uzyskać jajko na twardo z mocno ściętym żółtkiem i białkiem
Po wyciągnięciu z gorącej wody jajko należy schłodzić w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania.