Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny i zdrowy chleb, który zrobisz łatwiej niż myślisz!
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32592
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 66
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 945
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 342
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32592
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 66
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 945
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 342
Składniki
Mąkę wymieszaj w dużej misce z solą Dodaj zakwas, wodę i połącz całość do powstania jednolitej masy * Ilość wody może się nieznacznie różnić, co zależy od wilgotności mąki i konsystencji zakwasu. Ważne żeby po wymieszaniu wszystkich składników, otrzymać dosyć luźne ciasto, które ciężko byłoby wyrobić za pomocą dłoni. Takie ciasto sprawi, że chleb szybciej wyrośnie, a po upieczeniu będzie bardziej wilgotny. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min
W tym czasie przygotuj foremkę: wysmaruj ją olejem i oprósz mąką lub otrębami
Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min W tym czasie przygotuj foremkę: wysmaruj ją olejem i oprósz mąką lub otrębami Ciasto po 30 min jest już bardziej jednolite, należy teraz przejść do procesu „składania” Za pomocą drewnianej łyżki podciągnij ciasto z jednej strony przekładając je na drugą stronę Tak przekładaj ciasto wykonując ok. trzy obroty miską Następnie ciasto przełóż do przygotowanej foremki starając się jak najbardziej je wyrównać Przykryj foremkę z ciastem foliową reklamówką i odstaw do podwojenia objętości * Czas będzie zależał od siły zakwasu, przy silnym zakwasie czasem wystarczy mniej niż 3 godziny.
Piekarnik rozgrzej do 210°C i przygotuj kąpiel wodną poprzez wstawienie do środka naczynia z wrzącą wodą Piecz chleb przez 50 min do wyraźnego zrumienienia Po upieczeniu od razu wyjmij chleb z foremki i pozostaw do całkowitego ostudzenia * W tym czasie chleb będzie jeszcze „dochodził” w środku, więc nie ulegaj pokusie żeby go rozkroić.