Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś kupowałam gotowe tortille w sklepie. Po pewnym czasie zaczęłam kombinować w domu, żeby zrobić swoje, bez tych wszystkich sztucznych dodatków. Po kilku próbach w końcu się udało. Teraz już nie ma opcji żebym kupiła. Wbrew pozorom przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a kiedy smażą się na patelni to uwielbiam na nie patrzeć jak rosną i wykrzywiają się w każdą stronę. Filmik do tego przepisu znajdziesz na kanale YouTube. Poniżej zostawię bezpośredni link.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Mąkę umieść w misce i dodaj sól. Wymieszaj. Wlej olej, delikatnie wymieszaj. Zrób wgłębienie w mące i wlej wodę. Za pomocą drewnianej łyżki mieszaj ciasto aż zacznie się sklejać. Następnie przełóż na stolnicę i wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełóż z powrotem do miski. przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
Na podsypaną mąką stolnicywyloz ciasto. Podziel na 5 równych części +każda powinna ważyć ok. 75g) zagnieć w kulkę i rozwałkuj na cienkie placki o średnicy 25 cm. Pierwszy rozwałkowany placek połóż na papierze do pieczenia, lekko posyp mąką i kładź kolejne placki.
Na rozgrzanej patelni smaż placki aż zaczną rosnąć i pojawiać się bombelki. Obróć na drugą stronę i smaż do zrumienienia. Przed nałożeniem farszu zagrzej placek w mikrofali, aby nie popękał.