Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny przepis dla zabieganych - zapiekanka makaronowa z szynką i serem. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek wędlin, które zalegają nam w lodówce. Niewiele pracy, a efekt zachwyca.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 188
Polecam.
Odsłon: 893
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 194
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9303
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 188
Polecam.
Odsłon: 893
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 194
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9303
Składniki
Surowy makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do makaronu.
W misce łączymy słodką śmietankę z wodą, mąką, cukrem, przyprawami i ziołami. Składniki mieszamy. Sos przelewamy do rondelka. Podgrzewamy do zagotowania.
Gorący sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Składniki mieszamy tak, aby sos pokrył całościowo makaron oraz szynkę.
Ser ścieramy na tarce, oprószamy nim zapiekankę.
Naczynie żaroodporne przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem). Zapiekankę makaronową pieczemy przez około 30-35 minut, do miękkości.