Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior zapiekany w piekarniku w curry z dodatkiem cebuli i czosnku to świetna alternatywa dla tradycyjnego kalafiora w bułce tartej. Jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Jest tak dobry, że można się nim zajadać bez przerwy.
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9170
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 19
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10449
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 20
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 28
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9170
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 19
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10449
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 20
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 28
Składniki
Kalafior płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i krótko gotujemy, do momentu kiedy delikatnie zmięknie. Następnie odcedzamy go i hartujemy zimną wodą.
Cebulę kroimy w piórka lub na małe ćwiartki. Przerzucamy ją na patelnie z roztopionym masłem. Następnie dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i wszystko razem podsmażamy na złoty kolor.
Patelnie ściągany z ognia, dodajemy przyprawy i wszystko razem mieszamy. Gotową mieszanką polewamy podgotowany kalafior.
Kalafior obtoczony w przyprawach wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika kalafior przekładamy do miski i posypujemy natką pietruszki.