Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior to nie tylko warzywo, z którego możesz przygotowywać dodatek do obiadu lub obsmażyć w panierce z bułki tartej. Po ugotowaniu świetnie nadaje się także jako składnik sałatki. Z czym połączyć kalafior? Zobacz nasz przepis - ta prosta i szybka sałatka z kalafiorem z pewnością będzie często gościć na twoim stole.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 93
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 93
Składniki
Zacznij od przygotowania kalafiora. Umyj go, osusz, a następnie podziel na mniejsze różyczki. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć warzywo i dodaj odrobinę soli. Gotuj około 10 minut. Kalafior powinien być ugotowany al dente, czyli być sprężysty, aby nie zmienił swojej konsystencji.
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Groszek konserwowy odsącz z zalewy. Cebulę i paprykę umyj, obierz, a następnie posiekaj w kostkę. Przełóż wszystkie warzywa do dużej miski: ugotowany kalafior, jajka, groszek, cebulę i paprykę.
W małej misce wymieszaj składniki na sos: majonez, jogurt naturalny, posiekany świeży koperek lub natkę pietruszki. Posól go i popieprz.
Wymieszaj warzywa razem z sosem, a następnie przełóż do lodówki. Smaki powinny się przegryźć przez minimum 30 minut.