Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co tu napisać na temat tego dania? Czasami nie trzeba wiele słów. Danie jest pyszne, aromatyczne, nie możesz poprzestać na jednej porcji. Cóż... jest też niestety kaloryczne, ale przecież od czasu do czasu możemy zapomnieć o liczeniu kalorii, ja zapomniałam ;)
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Kalafiora myjemy, oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń, dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z solą (płaska łyżeczka). Do wrzącej wody wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy 5 minut, od momentu ponownego zagotowania się wody. Kalafior po takim czasie będzie lekko twardawy, ale taki ma być. Różyczki wyjmujemy z wody, odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy inne składniki dania. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. W głębokim naczyniu mieszamy mleko ze śmietaną i jajkiem. Powinna powstać jednolita masa. Najlepiej użyć do tego trzepaczki rózgowej. Do płynnej masy dodajemy 200 g sera i pokrojoną cebulę. Wszystko razem delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki kalafiora, które następnie zalewamy przygotowanym sosem serowym.
Całość posypujemy pozostałym serem i ziołami prowansalskimi. Kalafiora wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 40 minut. Smacznego.