Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartoflak to szybkie, niedrogie i proste do wykonania danie, które najlepiej smakuje na ciepło. Zaraz po upieczeniu możesz pokroić zapiekankę i podać ją samodzielnie, z gulaszem lub mięsem w sosie. Odgrzewany na patelni kartoflak zyskuje na smaku, gdy zaserwujesz go z łyżką kwaśnej śmietany, kiszonym ogórkiem, rumianą, podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 508
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1366
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 93
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 377
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 508
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1366
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 93
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 377
Składniki
Obierz ziemniaki, umyj, a także obierz cebule. Zetrzyj warzywa na tarce jarzynowej o najmniejszych oczkach. Następnie przełóż je na gęste sito (ewentualnie wyłożone gazą) i ustaw na misce, by nadmiar płynu ściekł. W dużej misce wymieszaj tarte ziemniaki, cebulę, jajka, olej, mąkę i przyprawy. Masa powinna być gęsta i jednorodna. W razie potrzeby dodaj jeszcze jedno jajko lub dosyp więcej mąki.
Wysmaruj masłem dwie foremki keksówki (długość 21 cm) lub jedną kwadratową (22 × 22 cm), wysyp bułka tartą, wyłóż ziemniaczane ciasto, równo rozprowadź. Wstaw do pieca nagrzanego do 180-200°C i piecz przez około 60-70 minut. Najlepiej jeśli ustawisz opcję dolnego pieczenia, a gdyby ciasto przypalało się w czasie pieczenia, zmniejsz temperaturę do 150°C. Wyjmij kartoflaka z piekarnika i odstaw na 10-15 minut. Następnie odwróć go do góry dnem i delikatnie wyjmij z formy do pieczenia. Pokrój na plastry i od razu podawaj.
Aby uzyskać bardziej chrupiący efekt, każdy plasterek (z obu stron) podsmaż na posmarowanej masłem patelni. To także świetny sposób na podgrzanie pozostałości zapiekanki.