Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski przecierane są przygotowywane z tartych surowych ziemniaków. To świetna alternatywa dla kopytek. Warto wiedzieć, że aby kluski się nie rozpadały konieczne jest stracie ziemniaków na najmniejszych oczkach tarki.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 155
Polecam.
Odsłon: 243
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 315
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 155
Polecam.
Odsłon: 243
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 315
Składniki
Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Wrzuć wędlinę na rozgrzaną patelnię, gdy wytopi się tłuszcz dodaj cebulę. Smaż do momentu, aż boczek się zarumieni, a cebula zeszkli.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij z nadmiaru płynu i przełóż do dużej miski.
Dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Zagotuj wodę ze szczyptą soli w dużym garnku. Za pomocą łyżki nabieraj odrobinę ziemniaczanej masy i umieszczaj ją we wrzątku.
Po wrzuceniu klusek do garnka lekko zamieszaj wodę. Gdy wypłyną na wierzch gotuj jeszcze przez 5 minut. Wyławiaj je za pomocą łyżki cedzakowej.
Podawaj wraz boczkiem i cebulą.