Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły ci się klasyczne sposoby na ziemniaki? Przetestuj przepis na kotlety ziemniaczane siostry Anastazji. Możesz od razu zrobić większą porcję, aby przygotować z nich obiad na kilka dni. Warto również pamiętać, że do ich zrobienia możesz wykorzystać ziemniaki, jakie pozostały ci z wczorajszego obiadu.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 261
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 261
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Umieść w zimnej wodzie w garnku, posól i gotuj przez 20 minut od momentu zagotowania wody. Odcedź i poczekaj aż ziemniaki odrobinę się ostudzą. Wtedy przeciśnij je przez praskę albo rozgnieć w inny sposób tak jak na puree.
Cebulę pokrój, posiekaj drobno, a następnie rozgrzej tłuszcz na niewielkiej patelni. Podsmaż cebulę i dodaj ją do ziemniaków. Wsyp mąkę, wbij jajka i dopraw majerankiem oraz suszoną natką pietruszki. Dosyp 2 łyżki bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj, aby stworzyć jednolitą masę. Uformuj z ziemniaków kotlety o grubości około 2 cm. Obtocz każdy z nich w pozostałej bułce tartej.
Rozgrzej ponownie tłuszcz na patelni, może być ta sama, gdzie smażyła się cebula. Smaż kotlety z każdej strony na złoty kolor. Podawaj same, z sosem grzybowym lub pomidorowym. Kotlety ziemniaczane dobrze też smakują z dipem czosnkowym.