Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zarówno krewetki, jak i awokado to znane afrodyzjaki i dlatego tarta z krewetkami to wręcz idealna propozycja na walentynkową kolację. Skuś nimi swoją drugą połówkę, a z pewnością będziecie często powracać do tego przepisu.
Polecam.
Odsłon: 5606
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 478
Polecam.
Odsłon: 5606
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 478
Składniki
Przygotuj ciasto na tartę z krewetkami. Do przesianej mąki dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, dodaj sól. Wyrabiaj, aż będzie można zrobić z ciasta gładką kulę. Staraj się pracować szybko, aby nie ogrzać za bardzo masła. Zawiń ciasto w folię i schowaj do lodówki na pół godziny.
Obierz awokado. Wydrąż pestkę i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny i lekko posól. Odsącz suszone pomidory z zalewy. Jeśli są duże, pokrój je.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tart. Ponakłuwaj je widelcem. Podpiekaj ciasto przez 10 minut w 180 st. C.
Zmiksuj jajka ze śmietanką i parmezanem, całość posól i dopieprz. Masę wylej na ciasto i zatop w niej awokado i pomidory. Na wierzchu ułóż rozmrożone krewetki, możesz również obsypać całość dodatkową porcją sera. Piecz przez około 30 minut. Podawaj na ciepło.