Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczną Stefankę przygotowuje się na biszkoptach, jednak w tym wypadku jest to szybka Stefanka na herbatnikach o pysznie, czekoladowo-śliwkowym smaku. Skuś się na to ciasto, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub zaprosiłaś przyjaciółkę na kawę. Przysmak najlepiej smakuje lekko schłodzony.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Ok. 700 ml mleka wlej do garnka, następnie dodaj cukier i pokruszone czekolady. Podgrzewaj i mieszaj do rozpuszczenia. Do miseczki wlej pozostałe mleko, dodaj kakao, mąkę pszenną i rum. Całość dokładnie wymieszaj i wlej na gotujące się mleko. Mieszaj intensywnie, aż powstanie budyń. Krem czekoladowy zostaw do przestygnięcia (temperatura pokojowa).
Blaszkę o wymiarach 23 × 33 cm wysmaruj masłem i wyłóż pierwszą warstwę herbatników, na niej wyłóż porcję kremu czekoladowego i łyżkę dżemu śliwkowego (równomiernie rozprowadź). Możesz też zmieszać konfiturę z czekoladową masą, by przekładanie ciasta było wygodniejsze. Na warstwie kremu ułóż kolejny poziom herbatników i tak naprzemiennie do wykończenia składników. Górną warstwą powinny być herbatniki. Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.
Miękkie masło, cukier, kakao i wodę umieść w rondelku i cały czas mieszając, zagotuj. Wylej polewę na wierzch ciasta i ponownie włóż do lodówki.