Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kutia to potrawa wigilijna wywodząca się z polskiej kuchni kresowej. Popularna jest też w Ukrainie, Białorusi i Litwie. Stanowi jedno z dwunastu dań, którego nie może zabraknąć w czasie tradycyjnej wschodniosłowiańskiej wieczerzy w wigilię Bożego Narodzenia. Spożywa się ją także w Nowy Rok. Jak to zwykle z tradycyjnymi specjałami bywa, najprawdopodobniej zawsze istniało wiele przepisów na kutię (na Białorusi, na przykład, gotowano ją z kaszy jęczmiennej). Porównując książki kucharskie sprzed wieku ze współczesnymi nie sposób też nie zauważyć, że receptura ta ewoluuje z biegiem czasu. W prostym daniu pojawia się coraz więcej składników. Ponadto potrawę tę, niegdyś czasochłonną, dziś można przygotować błyskawicznie z wykorzystaniem półproduktów, np. gotowej masy makowej. Poniżej znajdziesz przepis, który to, co najlepsze w tradycji, łączy ze współczesnością.
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 303
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6702
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241524
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2437
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 420
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 303
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6702
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241524
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2437
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 420
Składniki
Wypłucz ziarna pszenicy i zalej je wrzątkiem. Odstaw na kilkanaście godzin. Odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości, kilkakrotnie wymieniając wodę. W zależności od stopnia przetworzenia pszenicy potrwa to do 3-4 godzin.
Namocz rodzynki w rumie. Orzechy posiekaj dość drobno.
Opłucz mak, zalej mlekiem i ugotuj do miękkości (przez około 20 minut). Odcedź i zmiel 2-3 razy w maszynce do mielenia mięsa (z wykorzystaniem sitka o najdrobniejszych oczkach).
Połącz pszenicę z makiem. Dodaj do nich miód, śmietankę i bakalie. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Podawaj kutię schłodzoną.