Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łazanki z kiszoną kapustą i boczkiem to świetny pomysł na prosty w przygotowaniu, pożywny, jednogarnkowy obiad. Z podanych składników uzyskasz 4 porcje tego dania.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 587
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 856
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 587
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 856
Składniki
Przepłucz kapustę (tylko jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna) i dość drobno posiekaj. Przełóż ją do garnka i zalej wodą – tak, by poziom wody znajdował się tuż nad poziomem kapusty. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Ugotuj kapustę do miękkości (zajmie to około 40 minut), co pewien czas mieszając. Jeśli to konieczne, dolewaj w międzyczasie wodę. Ugotowaną kapustę odcedź na durszlaku.
Pokrój w kostkę boczek wędzony. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż boczek w głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem. Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, dodaj do niego cebulę. Smaż przez kilka minut. Dodaj do boczku i cebuli kapustę. Duś na wolnym ogniu przez około 10 minut, co pewien czas mieszając. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ugotuj makaron łazanki w lekko osolonej wodzie – zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź. Dodaj łazanki do kapusty z boczkiem i cebulą. Wymieszaj. Tak przygotowane danie podaj od razu. Możesz też przygotować je na zapas i przed podaniem podgrzać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.