Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak marynowany w kefirze, miodzie i przyprawach to mega mięciutkie mięso, które zawsze wychodzi. Dodatek pieprzu cytrynowego i trawy cytrynowej nadaje mu wspaniały aromat. Do tego pieczone warzywa i już mamy pożywny obiad.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 593
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 143
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 153
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 110
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 593
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 143
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 153
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 110
Składniki
Udka opłukujemy, obsypujemy solą, pieprzem cytrynowym (nie żałować! ) i papryką. Do kefiru dodajemy łyżkę miodu i trawę cytrynową- taką marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mięso pieczemy w 185 st. przez około 60 minut. Jeśli chcemy żeby kurczak był bardzo chrupiący to pieczemy go po odsączeniu z marynaty - na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku. Jeśli zależy nam na delikatnym, wręcz rozpadającym się mięsku to pieczemy go w naczyniu żaroodpornym wraz z marynatą- nie ma wtedy tak przypieczonej skórki. Kurczak jest bardzo soczysty i ma piękny, cytrynowy aromat. Do tego warzywa i gotowe.