Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pożywniejszego wraz z nadejściem zimy niż gorące danie, którym można delektować się z rodziną i przyjaciółmi. Słodkie ziemniaki, w połączeniu z nutą masła orzechowego i przypraw łączą oryginalność smaków. Wszystko wskazuje na to, że będzie to twoja ulubiona zapiekanka z batatów, którą wykonywasz w domu.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Składniki
Obierz bataty i ostrym nożem pokrój je na plasterki o grubości ok. ½ cm. W dużej misce wymieszaj słodkie ziemniaki z łodygami kolendry lub pietruszki i posiekanym drobno czosnkiem. Posyp solą, pieprzem i drobniutko posiekaną papryczką chili (lub chili w proszku). Liście kolendry posiekaj drobno i odłóż.
W misce pomieszaj śmietanę z masłem orzechowym i drobno startym serem, po czym wylej połowę sosu do foremki do pieczenia (ok. 20 × 30 cm). Z batatów odłóż łodygi kolendry i układaj plasterki warzywa obok siebie w równych rzędach. Wylej resztę sosu na słodkie ziemniaki i przykryj pokrywę naczynia.
Wstaw naczynie z zapiekanką do pieca nagrzanego do 200°C i piecz około 30 minut, następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 20 minut. Zapiekanka będzie gotowa, gdy bataty staną się całkowicie miękkie i zaczną zwęglać się na brzegach. Gotowe danie wyjmij z piekarnika, odstaw do przestygnięcia na 10 minut i podawaj posypane posiekaną natką kolendry.