Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne bułeczki z jagodami , których zapach podczas pieczenia unosi się po całym mieszkaniu i przyciąga domowników.
blaszka, miska, mikser, garnuszek, ściereczka, wałek,
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 222
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 438
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 467
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 222
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 438
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 467
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozprowadzamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Mieszamy do połączenia i rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym (jajka wcześniej wyjmujemy z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej). Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, ubite jajka, dolewamy resztę letniego mleka i wyrabiamy ciasto rękami (ciasto powinno być miękkie i pulchne). Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone letnie masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Po wyrobieniu ciasto powinno odchodzić od ścianek miski , nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na części. Na każdej części nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem. Brzegi ciasto dokładnie zlepiamy formując bułeczki. Bułeczki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -18 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Bułeczki przygotowane do pieczenia.