Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Siostra Anastazja to bez wątpienia ambasadorka tradycyjnych, często zapomnianych receptur. W swoich przepisach wykorzystuje dary lasu, ogrodu i zasoby lokalnych gospodarstw. Zawsze korzysta z prostych, ogólnodostępnych składników, stawiając na łatwość wykonania i pyszny smak. Tym razem siostra Anastazja proponuje smakowite ciasteczka orzeszki. Aby je wykonać potrzebujesz specjalnych, małych foremek-skorupek, patelni do wykonania orzeszków lub elektrycznej maszyny do tego celu. Zapytaj mamę, ciocię lub babcię, może takie urządzenie znajduje się gdzieś głęboko, w zapomnianej szafce. We wnętrzu kruchych orzeszków znajduje się słodkie nadzienie z mleka kondensowanego i mielonych orzechów. Jeśli takie wypełnienie jest dla ciebie za słodkie, pomieszaj toffi z dżemem morelowym bez dodatku cukru lub rozpuszczoną, gorzką czekoladą.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 138
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1038
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 138
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1038
Składniki
Przed przystąpieniem do pracy wyjmij masło z lodówki, aby było miękkie. Mąkę przesiej z sodą do miski i odstaw. Utrzyj masło z cukrem na puszysty, gładki krem, dodaj sól oraz jajka. Następnie powoli dodawaj mąkę i zagnieć ciasto rękami. Następnie zawiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przygotuj foremki-skorupki do pieczenia orzeszków i dokładnie natrzyj je masłem lub olejem. Jeśli używasz maszyny elektrycznej, otwory na orzeszki posmaruj olejem za pomocą pędzelka. Wyjmij ciasto z lodówki, oderwij porcję, rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj foremkami kółka. Starannie wgnieć palcami ciasto w foremkę i wykładaj na dużej blasze do pieczenia. Jeśli używasz maszyny do orzeszków, postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu urządzenia. Napełnioną orzeszkami blaszkę wstaw do pieca nagrzanego do 180° C na kilkanaście minut i piecz na złoty kolor. Ostrożnie wyjmij blachę, po czym wyłóż ciasta z foremek (uważaj, aby się nie poparzyć).
Puszkę z mlekiem zagęszczonym ustaw w garnku z wrzątkiem, aby przyjęło konsystencję toffi i było łatwiejsze do smarowania. Otwórz puszkę i połącz masę z mielonymi orzechami. Napełniaj po jednym ciasteczku nadzieniem i sklejaj długim orzeszkiem. Ciastka możesz posypać cukrem pudrem lub zostawić w podstawowej postaci.