Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki konserwowe z papryką chili to prawdziwa gratka dla osób lubiących ostre i wyraziste smaki. Z pewnością pikanterii nie można im odmówić! Dodatek miodu i użycie octu jabłkowego dodają nutkę słodyczy, która doskonale kompensuje tę ostrość. Dużą zaletą jest możliwość samodzielnego dopasowania tego dania pod własne kubki smakowe. Wystarczy dodać lub odjąć papryczki, jeśli wolisz pikantniejsze lub delikatniejsze ogórki.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Ogórki umyj i osusz. Odetnij końce i pokrój w plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Powkładaj je ciasno do 2-3 dużych słoików, które zostały wcześniej wypasteryzowane.
Do dużego garnka wlej ocet, wodę i wszystkie pozostałe przyprawy. Papryczki chili oczyść z nasion i pokrój w cienkie plasterki. Także przełóż je do garnka. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i przelej do słoików. Płyn powinien sięgać do ok. 1 cm pod poziom zakrętki.
Wstaw słoiki do dużego garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do około połowy ich wysokości. Gotuj przez 20 minut. Wyjmij na blat i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ogórki konserwowe z papryką chili są gotowe do spożycia już po 24 godzinach. Z biegiem czasu będą stawały się coraz bardziej wyraziste i ostre.