Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten placek bez miksera wykonasz dosłownie w kilka chwil, a w dodatku nie potrzebujesz do pracy żadnych sprzętów elektronicznych – wystarczy ci tylko miska, łyżka i trzepaczka. Egzotyczny dodatek słodkiego ananasa spowoduje, że ciasto nabierze pysznej soczystości. Wypiek najlepiej smakuje w południe, podany do ulubionej kawy lub jako słodki podwieczorek w towarzystwie szklanki ciepłego mleka lub kawy zbożowej.
...ale pyszny.
Odsłon: 687
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 614
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 343
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 140
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5114
...ale pyszny.
Odsłon: 687
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 614
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 343
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 140
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5114
Składniki
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej. Oddziel białka od żółtek, lekko ubij dosypując cukier. Dodaj żółtka i mieszaj energicznie trzepaczką, by cukier mógł się rozpuścić. Dodaj olej, jogurt i mąkę z proszkiem do pieczenia wsypując kolejne porcje łyżką. Wymieszaj ciasto na gładką masę.
Przygotuj formę (25 x 30 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia lub natłuść i wysyp bułką tartą. Wylej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu masy połóż odsączone z zalewy ananasy. Układaj owoce jeden obok drugiego. Aby ciasto wyglądało bardziej efektownie, możesz w środek plasterka ananasa włożyć suszoną żurawinę lub małą porcję konfitury z czerwonych owoców. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok.50 minut w temperaturze 170 – 180°C do momentu „suchego patyczka”.
Upieczone ciasto wyjmij z pieca, wystudź, a następnie posyp cukrem pudrem.