Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny, z kawałkami papryki słodkiej i ostrej, paprykarz z morszczukiem. Bardzo polecam.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 174
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 48
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 174
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 48
Składniki
Papryki, cebulę, por i czosnek kroimy w kawałki. W 3 szklankach wody w małym garnczku z domową, lub kupną kostką rosołową, gotujemy włoszczyznę. Pokrojone warzywa wkładamy do garnczka 3 litrowego. Filety morszczuka płuczemy w bieżącej wodzie, odciskamy z wody, solimy, pieprzymy i smażymy na patelni z gorącym olejem, do miękkości ryby. Długo ryby nie smażymy. Po usmażeniu ryby, rozdrabniamy ją nożem na mniejsze kawałki. Rozdrobnione kawałki ryby dodajemy do garnka z warzywami razem z olejem z patelni. Dodajemy również podgotowaną włoszczyznę wraz z wywarem i puszkę pokrojonych pomidorów. Wsypujemy szklankę ryżu i doprowadzamy do zagotowania się. Gdy zagotuje się wywar z warzywami i ryżem, doprawiamy przyprawami do smaku, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 30 minut. Co parę minut możemy przemieszać wszystko. Po pół godzinnym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i jeszcze gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy przyprawami i zakańczamy gotowanie. Nasz gotowy paprykarz wkładamy do 4 półlitrowych, wyparzonych słoików, tyle mnie z przepisu wyszło. I pasteryzujemy. Jeżeli po pasteryzacji słoiki będą stać w lodówce, wystarczy 1 pasteryzacja. Pasteryzacja: Pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki. Smacznego!!!