Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje niezliczona liczba past do smarowania chleba, choć wiele z nich jest ciężkostrawna. Mamy dla Was zdrowszą alternatywę - pastę z pieczonego bakłażana z czosnkiem i orzechami. Idealne smarowidło do chleba. Sprawdzi się również jako ciekawy dodatek do surowych warzyw pokrojonych w słupki.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
Bakłażana umyj, osusz, zrób nacięcie na skórce wzdłuż, zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa z pieca, odstaw na 10 minut do ostygnięcia, a po tym czasie wydrąż miąższ i przełóż na durszlak wyłożony czystą ściereczką. Gdy nadmiar płynu ścieknie, przełóż upieczone bakłażany na deskę, posiekaj je i włóż do dużej miski.
W miseczce wymieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, ocet oraz dopraw solą i pieprzem. Wlej przygotowany sos do upieczonego bakłażana i dokładnie wszystko wymieszaj. Orzechy i natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj, ewentualnie ponownie dopraw i wymieszaj. Pasta nadaje się do spożycia.