Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z sardynek jest hitem w Czechach. U nas jest mniej znana, kosztem pasty z makreli, ale warto choć raz poznać ten smak. Wystarczy przygotować ją raz, a zagości na stałe na twoim stole. Pasta wymaga minimum składników – jest szybka i prosta w przygotowaniu. W smaku jest mocno rybna, ale jednocześnie wyczuwalna jest pikantno-kwaskowata nuta soku z cytryny i cebuli. Serek śmietankowy dodaje paście kremowości. Dużą zaletą tego dania jest możliwość dopasowania go do indywidualnych upodobań pod względem konsystencji.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35833
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 130
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 232
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 257
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35833
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 130
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 232
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 257
Składniki
Serek śmietankowy wyjmij z lodówki na około pół godziny przed planowanym rozpoczęciem przygotowywania pasty. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Sardynki odsącz z oleju, pozostawiając go na później.
W misce umieść serek, sardynki i cebulę. Skrop wszystko sokiem z cytryny. Zawartość miski rozgnieć widelcem do całkowitego połączenia. W trakcie mieszania dodawaj odpowiednią ilość oleju – im będzie go więcej, tym pasta będzie gładsza. Jeśli wolisz spore kawałki sardynek i wyczuwalną konsystencję składników, nie dodawaj dużo oleju.
Dopraw pastę solą i ponownie wymieszaj. Pastę z sardynek podawaj na świeżym pieczywie, najlepiej z dodatkiem plastrów pomidora i zieloną cebulką.