Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz w rodzinie osoby niejedzące mięsa, możesz przygotować dla nich na święta pasztet z selera. Wychodzi niezwykle kremowy i aromatyczny. Najlepiej smakuje podany z pikantnymi dodatkami np. chrzanem lub z ogórkami kiszonymi.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 130
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 29
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 130
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 29
Składniki
Seler, marchewkę, korzeń pietruszki i cebulę zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
W garnku rozgrzej olej, wrzuć warzywa, obrane ząbki czosnku, dodaj przecier pomidorowy. Całość duś na małym ogniu przez 20 minut. Warzywa po kilku minutach powinny puścić wodę, jeśli tak się nie stanie dodaj 30 ml wody. Pod sam koniec wsyp przyprawy. Całość zamieszaj i odstaw do przestudzenia.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Przestudzone warzywa zmieszaj z żółtkami i bułką tartą. Następnie partiami dodawaj białka i za pomocą sylikonowej szpatułki delikatnie wymieszaj.
Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 60-70 minut.
Pasztet z selera smakuje najlepiej podany z kiszonym ogórkiem lub ostrym chrzanem.