Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lazania to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań kuchni włoskiej. Zazwyczaj jednak kojarzy się z ogromem pracy i masą brudnych naczyń. A gdyby tak móc ją przygotować tylko za pomocą jednej patelni? Lazania z patelni jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie znoszą zmywać naczyń, a chcą cieszyć się wyjątkowym i aromatycznym smakiem włoskiej kuchni.
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1788
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1788
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Składniki
Na żeliwnej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mięso mielone i smaż przez 5 minut, rozbijając większe kawałki. Dodaj posiekaną drobno cebulę i wymieszaj do połączenia. Smaż przez kolejne 5 minut.
Na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – oregano i bazylię. Smaż, cały czas mieszając, aż zacznie mocno pachnieć. Trwa to ok. 30 sekund.
Wlej pomidory z puszki. Wymieszaj i zagotuj. Trzymaj patelnię na palniku, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zdejmij patelnię z ognia, dopraw solą i pieprzem.
Przygotowany tak sos przelej do miski, ale pozostaw ewentualne resztki na patelni. Na tej samej patelni rozłóż 4 płaty makaronu lasagne. Brzegi wypełnij odłamkami. Nie trzeba być bardzo dokładnym – makaron może na siebie częściowo nachodzić. W miseczce rozbełtaj jajko z dodatkiem parmezanu i soli. Połową mieszanki posmaruj warstwę makaronu.
Następnie wylej przygotowany wcześniej sos. Wylej pozostałą mieszankę jajka i parmezanu. Na to ułóż drugą warstwę makaronu, dopasowując go tak jak w przypadku pierwszej warstwy. Wierzch posyp tartą mozzarellą. Patelnię przykryj folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Lazanię z patelni piecz przez ok 45 minut. Następnie zdejmij folię i piecz ją przez kolejne 5 minut, do zrumienienia sera. Danie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na ok. 10 minut przed krojeniem. Lazanię z patelni podawaj po udekorowaniu siekaną natką pietruszki.