Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza gryczana na Lubelszczyźnie jest niesłychanie popularna. Wykorzystuje się ją do faszerowania drobiu, przygotowania regionalnego piróga biłgorajskiego oraz do farszu na pierogi. Wystarczy połączyć twaróg z dobrze ugotowaną kaszą. Składniki doprawić solą, a następnie przygotować ciasto i ulepić pierogi. Ugotowane pierogi z kaszą gryczaną serwujemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Świetnie pasują do nich również skwarki z boczku.
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 300
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3319
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 300
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3319
Składniki
Zaczynamy od ugotowania kaszy. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości według proporcji: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Możemy ją lekko rozgotować, żeby lepiej połączyła się z twarogiem. Następnie ugotowaną kaszę zostawiamy pod przykryciem, zawijamy w koc i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby sobie doszła.
Przystępujemy do przygotowania ciasta na pierogi. Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy gorącą wodę i rozpuszczone masło. Ciasto siekamy nożem. Kiedy lekko przestygnie, zagniatamy na jednolitą masę.
Gładkie ciasto na pierogi przykrywamy i odstawiamy na około pół godziny, żeby odpoczęło.
Do ugotowanej kaszy dodajemy twaróg. Składniki solimy i mieszamy. Jeśli farsz nie jest zbyt zwarty możemy dodać do niego łyżkę śmietany.
Przystępujemy do lepienia pierogów. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Przy użyciu szklanki wycinamy okrągłe kształty. Na placuszki nakładamy po łyżce farszu. Brzegi ciasta zlepiamy. Proces powtarzamy do wyczerpania ciasta lub farszu na pierogi.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Lubelskie pierogi podajemy z kwaśną śmietaną lub skwarkami.