Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialne w smaku pierogi z farszem z białej kiełbasy. Wyraziste, soczyste w środku, okraszone podsmażoną cebulką. Przepis pochodzi z 370. odcinka programu "Ewa gotuje", w którym gospodyni pokazała, jak zrobić elastyczne ciasto do pierogów oraz czym doprawić mięsny farsz, aby pierogi smakowały wyjątkowo.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Do miski przesiać mąkę. Na środku zrobić wgłębienie i wlać gorącą wodę. Składniki wymieszać nożem, następnie wbić jajko. Ponownie wymieszać składniki nożem. Kiedy ciasto lekko przestygnie przystąpić do zagniatania ciasta. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na około 20 minut na bok, żeby ciasto odpoczęło.
Surową, białą kiełbasę sparzyć wrzątkiem. Przestudzić i obrać z osłonki. Kiełbasę rozdrobnić widelcem. Wbić jedno całe jajko, doprawić chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Całość wymieszać, Farsz wstawić do lodówki.
Ciasto podzielić na pół. Pierwszą część przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na cienki placek. Wyciąć krążki za pomocą szklanki.
Farsz wyciągnąć z lodówki. Na środek każdego placuszka wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić pierogi.
Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie przez około minutę od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Ugotowane pierogi zahartować w zimniej wodzie, odcedzić.
Cebulę obrać z brązowych łupin, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle.
Pierogi z białą kiełbasą podawać okraszone zarumienioną cebulką. Smacznego!