Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie tradycyjnego piernika wymaga nieco czasu i cierpliwości. Jeśli brak ci choć jednej z tych rzeczy, a nie wyobrażasz sobie świąt bez aromatycznego, korzennego ciasta, możesz upiec szybki placek piernikowy!
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 18
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 124
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 279
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 505
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 18
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 124
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 279
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 505
Składniki
Rozpuść w rondelku masło. Dodaj do niego wszystkie przyprawy (goździki, kardamon, ziele angielskie, pieprz i anyż utrzyj wcześniej w moździerzu), kakao i miód. Podgrzewając na wolnym ogniu, wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Zdejmij rondelek z ognia. Dolej do niego mleko i wymieszaj.
Utrzyj jajka z cukrem. Połącz z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Uzyskaną masę wymieszaj mikserem (na niskich obrotach) z zawartością rondelka – do połączenia składników. Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką formy o wymiarach około 20x30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Gdy placek piernikowy wystygnie, możesz udekorować go np. kremem waniliowym. Ubij śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Połącz z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatyną (stopniowo dodając śmietanę do żelatyny – nie odwrotnie) i ekstraktem waniliowym. Wyłóż na ciasto i wstaw je na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem oprósz posiekanymi orzechami.