Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki z kaszy gryczanej i fasoli to warzywna alternatywa tradycyjnych kotletów – dobra nie tylko dla wegan i wegetarian!
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 986
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 986
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Wypłucz dokładnie fasolę i pozostaw na noc do namoczenia w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (1/2 łyżeczki na 500 ml wody). Na drugi dzień ponownie wypłucz fasolę i zagotuj w świeżej wodzie do miękkości (przez około godzinę). Opcjonalnie – możesz użyć fasoli konserwowej z puszki.
Ugotuj kaszę na półsypko. Połącz w misce z fasolą. Posiekaj drobno pietruszkę i pora. Dodaj do miski (pora możesz wcześniej przelać wrzątkiem, żeby złagodzić jego smak). Dodaj także ziarna słonecznika, pokruszone tofu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki z passatą i oliwą. Zblenduj, ale tylko częściowo – tak, by część składników pozostała w większych kawałkach.
Dodaj przyprawy – oregano, papryki, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Zagęść masę mąką – tak, by uzyskała zwartą, ale nie suchą konsystencję. Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotleciki. Ułóż je na blasze wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Precz przez około 30 minut (kontroluj stan kotlecików, by ich nie przesuszyć). W połowie pieczenia przewróć kotleciki na drugą stronę.
Podawaj kotleciki z kaszy gryczanej i fasoli z ulubionym sosem lub surówką ze świeżych warzyw. Możesz też wykorzystać je do wegańskich burgerów.