Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na marynowaną, bardzo aromatyczną, soczystą polędwiczkę wieprzową. Mięso jest delikatne, o wyraźnym smaku i zapachu ziół, z nutką słodkości miodu oraz aromatem czosnku.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę: Do miseczki dodajemy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sos sojowy, miód oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu odpowiedniego połączenia się składników.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy z błonek. Posypujemy ją bardzo delikatnie solą himalajską i obficie świeżo zmielonym pieprzem. Następnie do małej miseczki dodajemy 2 łyżki przygotowanej marynaty i dodajemy do niej tymianek, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieszamy, a powstałą papką nacieramy polędwiczkę. Mięso układamy do naczynia i zalewamy pozostałą marynatą. Odstawiamy na kilka godzin dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów*. * Najlepiej zrobić to wieczorem, a mięso wstawić na noc do lodówki.
Przed wstawieniem zamarynowanej polędwiczki do piekarnika, obsmażamy ją na patelni po około 4 - 5 minut z każdej strony. Następnie mięso (wraz z marynatą) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 15 do 20 minut. Polędwiczkę podajemy z ulubionymi dodatkami. Moja propozycja to kasza bulgur gotowana z dodatkiem masła i kurkumy, podana ze świeżą pietruszką oraz sałatą w lekkim sosie jogurtowym. Życzę smacznego! :)