Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka z kurczaka to klasyczne danie jednogarnkowe o tysiącu różnych sposobach wykonania. W tej wersji tej potrawy, lekko pikantny kurczak łączy się ze słodką marchewką i bardzo wyrazistymi pieczarkami. Całość jest niesamowicie szybka i prosta w przygotowaniu. Potrawę możesz także wzbogacić innymi warzywami, które masz pod ręką.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 113
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5101
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32713
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 359
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 282
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 113
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5101
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32713
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 359
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 282
Składniki
Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w dość dużą kostkę. Oprósz cayenne, solą i pieprzem, a następnie usmaż na łyżce rozgrzanego oleju na złoty kolor. Odłóż mięso do osobnej miski.
Na tę samą patelnię wlej 4 łyżki oliwy. Dodaj mąkę i wszystko razem podsmażaj do uzyskania złotego koloru. Do zasmażki dołóż drobno posiekaną cebulę i czerwoną paprykę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę w proszku. Smaż wszystko, aż warzywa zmiękną.
Do zasmażki wlej gorący bulion, cały czas mieszając, do całkowitego połączenia składników. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Pieczarki pokrój w plasterki. Dodaj warzywa i odłożonego wcześniej kurczaka do sosu. Całość gotuj przez ok. 45 minut do miękkości mięsa i zredukowania sosu o połowę. Potrawkę z kurczaka udekoruj siekaną natką pietruszki.