Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne kruche rogaliki z nietypowym sposobem wykonania
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i rozdrobnij do powstania kruszonki Następnie dodaj żółtko oraz kwaśną śmietanę i wyrób kruche ciasto Podziel je na cztery części i każdą spłaszcz na okrągły placek Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min Orzechy zmiel w blenderze lub bardzo drobno posiekaj Wymieszaj zmielone orzechy z cukrem kryształem Jedną czwartą przygotowanej posypki wysyp na stolnicę formując koło o średnicy ok. 20 cm Na rozsypanych orzechach połóż jedną część ciasta i rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 25 cm Wałkując ciasto obracaj je i przekładaj na drugą stronę, tak aby posypka wniknęła w każdą część ciasta Podziel ciasto na 8 trójkątów i na każdy nałóż przy podstawie małą łyżeczkę nadzienia Zwijaj rogaliki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 min do zrumienienia