Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczki marcepanowe to tradycyjny niemiecki przysmak przygotowywany z ręcznie wyrabianej masy marcepanowej z dodatkiem klasycznej wody różanej oraz Kirschwasser. Deser jest bardzo słodki i świetnie sprawdzi się jako dodatek do gorzkiego espresso czy herbaty. Ziemniaczki marcepanowe są obowiązkową pozycją na niemieckich, świątecznych stołach.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 674
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 674
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Zagotuj rondel z wodą. Dodaj migdały i sparz je przez kilka sekund. Odcedź migdały na durszlaku, a następnie przełóż je na ręcznik papierowy. Wyciśnij je skórki za pomocą palców i ostudź przez godzinę.
Migdały przenieś do blendera i zmiel na najwyższych obrotach do uzyskania drobnego proszku. Do posiekanych migdałów przesiej cukier puder. Wymieszaj do połączenia składników.
Do masy dodaj wodę różaną, ekstrakt z migdałów i alkohol. Ugnieć całość rękami aż masa będzie miękka i gładka. Jeśli będzie zbyt lepka, dodaj odrobinę cukru pudru.
Porcjuj przygotowany marcepan za pomocą łyżeczki. Formuj w dłoniach kuleczki.
Kakao przesiej do zamykanego pojemniczka. Dodawaj po kilka ziemniaczków i delikatnie wstrząsaj pojemnikiem do całkowitego pokrycia marcepanu.
Gotowe ziemniaczki marcepanowe odkładaj na papierze pergaminowym do całkowitego wyschnięcia. Słodycze przechowuj w zamkniętej puszce wyłożonej folią aluminiową.