Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje mnóstwo sposobów na zatrzymanie smaków gruszek przez całą zimę. Owoce można ususzyć, zamrozić, przygotować z nich dżem, kompot lub zamarynować z octem. Ewa Wachowicz poleca gruszki w zalewie na słodko. Gruszki z tego przepisu możesz wykorzystać jako element ciast lub deserów, a zalewę z gruszek użyć jako słodki syrop do herbaty lub kompot. Gruszki z tego przepisu wychodzą dosyć słodkie, więc jeśli preferujesz mniej cukrowe przetwory, zmniejsz ilość cukru o połowę lub/i dolej sok z jednej cytryny do zalewy. Jeśli dysponujesz większą liczbą gruszek, proporcjonalnie zwiększ ilość zalewy na większą porcję. Wybierz jędrne, twarde owoce, jeśli chcesz serować gruszki w całości. Gruszki słodkie i bardzo dojrzałe sprawdzą się jako nadzienie do ciast i naleśników, ponieważ mogą rozpaść się w trakcie przygotowywania.
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 112
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 446
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32622
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 81
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 109
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 112
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 446
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32622
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 81
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 109
Składniki
Obierz gruszki, przetnij na pół i wyjmij gniazda nasienne. W garnku zagotuj wodę z cukrem i przyprawami, po czym wrzuć do tego gruszki i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Wyłącz gaz, wyłów gruszki i przełóż je do słoików. Ponownie zagotuj zalewę i gorącym syropem zalewaj gruszki. Jeśli zabraknie płynu, możesz dolać trochę wrzątku z czajnika. Syrop powinien przykryć poziom gruszek.
Wytrzyj krawędzie słoików, mocno zakręć i odłóż ustawiając do góry dnem. Słoiki powinny się naturalnie zassać. Jeśli stało się inaczej, możesz dodatkowo pasteryzować gruszki przez 5-10 minut. Gruszki w zalewie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.