Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pyry z gzikiem pochodzą z Wielkopolski i to właśnie tam najczęściej się je zajada. W tym regionie danie to uchodzi za postne danie obiadowe lub przystawkę. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników. Pyry z gzikiem to nic innego jak ziemniaki ze śmietankowym twarogiem z dodatkiem szczypiorku, a czasem też rzodkiewek. Warto spróbować i podać tę przekąskę np. do mięs z grilla.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 180
Polecam.
Odsłon: 858
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 151
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9267
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 180
Polecam.
Odsłon: 858
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 151
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9267
Składniki
Wyszoruj dokładnie ziemniaki (nie obieraj ich) i przepłucz w wodzie. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości.
W tym czasie zajmij się przygotowaniem serka, czyli gziku. Wyjmij miskę i włóż do niego twaróg. Wlej śmietanę i dodaj poszatkowany szczypiorek. Wymieszaj całość.
Odcedź ugotowane ziemniaki i jeszcze gorące natnij wzdłuż i wszerz (jak na zdjęciu). Nałóż gzik do nacięcia. Temperatura sprawi, że serek zacznie się lekko roztapiać i tworzyć pyszny sos. Posyp do dekoracji szczypiorkiem i ułóż kilka plasterków rzodkiewki. Pyry z gzikiem jedz od razu, póki są gorące.