Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie racuchy na proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące z tartymi jabłkami to doskonały podwieczorek dla całej rodziny.
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 120
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 123
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22685
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 120
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 123
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22685
Składniki
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej przesianą, racuszki będą bardziej puszyste. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego czasami trzeba dodać jeszcze trochę mąki.
Do gotowego ciasta wrzucamy starte jabłka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju ma być sporo, tak jak przy plackach ziemniaczanych, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron. Gotowe racuchy przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.