Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia zapiekana z ziołami sprawdzi się jako samodzielny posiłek. Można wykorzystać ją również do przyrządzenia pysznej sałatki - wystarczy dodać do niej ulubioną kaszę, ser feta i roszpunkę lub dania z makaronem. Jeśli nie udało nam się jej przejeść, możemy upieczoną dynię zmiksować i podać jako pastę do kanapek lub wykorzystać do zrobienia pysznej, rozgrzewającej zupy.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Dynię Hokkaido myjemy, dzielimy na pół, wydrążamy środek z pestkami i kroimy na plastry. Kawałki dyni układamy w równych odstępach na blaszce z piekarnika.
Czerwoną cebulę obieramy z łupin kroimy na ćwiartki. Główkę czosnku przekrajamy na pół w poprzek. Składniki przekładamy na blachę.
Do małej miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Dynie nacieramy oliwą z przyprawami - do tego celu najlepiej użyć pędzelka. Na koniec umieszczamy na blaszce gałązki tymianku.
Dynię pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 45 minut (do miękkości).