Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na elegancki, rodzinny obiad? Indyk nadziewany mięsem mielonym to propozycja idealna dla wymagających. Zobacz nasz sprawdzony przepis na to danie!
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 23
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 37
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 89
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 23
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 37
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 89
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Składniki
Mięso mielone włóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dorzuć do mięsa. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i suszoną paprykę) oraz jajko i dokładnie wymieszaj.
Umyj i osusz filet z indyka. Przekrój go tak, by utworzył się jeden duży płat. Rozbij go i posyp przyprawą do indyka oraz solą i pieprzem.
Na tak przygotowanym indyku ułóż wcześniej wymieszane mięso mielone. Pamiętaj, by pozostawić 1 cm wolnego mięsa z każdej strony. Zawiń roladę — rozpocznij to od krótszego boku.
Sznurkiem do mięsa obwiąż roladę i porządnie zwiąż. Ułóż mięso w brytfannie posmarowanej olejem i obsmaż na niewielkiej mocy palnika z każdej strony, a następnie podlej wodą.
Roladę duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 1,5 godziny (do miękkości). Gdy przestygnie zdejmij sznurek.
Taki noworoczny obiad możesz z powodzeniem przygotować dzień wcześniej. Rolada z indyka, którą schłodzisz w lodówce, a następnie ponownie odgrzejesz, będzie smakować nawet lepiej niż ta, podana od razu po przygotowaniu.